Gezondheid

6 alledaagse gewoontes die enorm slecht voor je gebit zijn

4.Mondverzorging
Als je te krachtig, te vaak of te lang op een plek poetst kunnen groeven in het gebit ontstaan. Zelfs tandvlees kun je wegpoetsen, waardoor tandhalzen bloot komen te liggen. Blootliggende tandhalzen zijn niet bedekt met glazuur en dus gevoeliger voor slijtage. Poets je tanden ook vooral niet direct na het eten.
Het is ook van groot belang om tandenstokers en ragers voorzichtig te gebruiken. Als je het goed doet is het nuttig, maar zodra het pijn doet richt je eerder schade aan.

5.Nagelbijten

Veel mensen bijten nagels en er is gebleken dat dit niet alleen slecht voor de handen is, maar ook voor de tanden. Nagelbijten kan er namelijk toe leiden dat de tanden langzaam afbreken en/of het tandglazuur aangetast wordt.
Is je gebit je dierbaar, zorg dan dat je het goed verzorgt. Houd daarom rekening met bovenstaande gewoontes, maar probeer ook het drinken van frisdrank zoveel mogelijk te beperken, tandenstokers voorzichtig te gebruiken en niet te duimen.

6.Stress

Stress kan voor verschillende lichamelijke klachten zorgen. Dat je van stress hoofdpijn en hartkloppingen kunt krijgen, is bij de meesten wel bekend. Maar wist je dat ongezonde stress ook negatieve invloed kan hebben op je gebit? Doordat stress je afweersysteem aantast, loop je meer risico op parodontitis. Dit is een tandvleesontsteking die zich heeft uitgebreid naar het onderliggende weefsel en bot. Je hebt dan last van bloedingen, rood tandvlees en een slechte adem. Ervaar je deze klachten? Maak dan snel een afspraak bij de tandarts.