Gezondheid

6 alledaagse gewoontes die enorm slecht voor je gebit zijn

Iedere dag twee keer poetsen, flossen en stoken is niet voldoende voor een gezond gebit. Ook de hele dag door eten en drinken is een aanslag op je tanden. Net als heel veel andere gewoonten. Wat is er slecht voor je tanden?

1.Pasta, aardappelen en rijst


Etenswaren waar veel zetmeel in zit zoals; rijst, aardappelen en pasta kunen ook slecht voor je gebit zijn. Tandplak zet zetmeel om in zuren die op hun plaats weer voor gaatjes kunnen zorgen. Maak je geen zorgen, want je kunt deze voedingsmiddelen gewoon blijven eten. Maar zorg er in ieder geval voor dat je hooguit 7 keer per dag iets met zetmeel eet, zodat je tanden de kans krijgen zich te herstellen.

2.Fruit


Fruit is natuurlijk heel lekker en ook hartstikke gezond, want ze zitten boordevol vitamines. Maar in fruit zitten ook natuurlijke suikers. Deze fruitsuikers kunnen je tandglazuur aantasten. Beperk daarom je fruitinname tot 2 momenten per dag. Je speeksel neutraliseert uiteindelijk de zuurgraad in je mond, waardoor de schade beperkt blijft.

3.Gereedschap
Een plastic zakje met je tanden open scheuren of een bierflesje met behulp van de tanden open maken? Snel en makkelijk misschien, maar funest voor de tanden. Net als bij ijsblokjes of potloden kan dit tot barsten of scheuren leiden. Gereedschap is gemakkelijker te vervangen dan je tanden. Die zouden namelijk een leven lang mee moeten gaan.