Gezondheid

4 vieze dingen die gebeuren als je je beddengoed te weinig wast – Ik vergeet het nooit meer!

1. Puistjes
Als je zonder je gezicht te wassen in bed ploft, dan kun je op den duur last krijgen van puistjes. De bacteriën van je gezicht gaan zich nestelen in je kussen, waardoor je huidirritaties krijgt. Dit gebeurt overigens óók als je je gezicht wel schoonmaakt, maar je beddengoed niet wast. Zorg er daarom voor dat je je gezicht en lichaam goed schoonmaakt voor het slapengaan en was je lakens in ieder geval om de 7 a 10 dagen.

2. Schimmel- of bacteriële infecties
Een mens verliest per jaar gemiddeld 100 liter zweet in bed. Je zou voor minder last krijgen van vieze schimmels en bacteriën in je lakens, die zich door de vochtige en warme omgeving extra snel kunnen verspreiden. Dat gebeurt natuurlijk niet meteen, maar wél als je je lakens te weinig wast. Bacteriën zijn bovendien niet zo onschuldig als je denkt: je kunt er luchtwegproblemen, ontstekingen en kalknagels door krijgen.

3. Huisstofmijt
Het klinkt zeker niet proper, maar huisstofmijt leeft van schilfertjes die op je huid zitten. Aangezien je 6 à 8 uur tussen je lakens spendeert, is het extra belangrijk om je lakens regelmatig te wassen. Zo vermijd je een broeihaard van beestjes die je niet met het blote oog kunt zien, maar er wel zijn.

4. Allergie
Als je je lakens niet regelmatig wast, wordt het een broeiplaats voor huisstofmijt. Huisstofmijten leven van jouw huidschilfers, dus een ongewassen bed is een waar paradijs voor hen. Hoe langer je wacht met wassen, hoe lastiger het wordt om de mijten uit je bed weg te krijgen. En het spreekt voor zich dat mensen met een allergie tegen huisstofmijt geen baat hebben bij een bed vol van deze beestjes…

Hoevaak was jij je dekbed? Laat het ons weten in de reacties!