Gezondheid

Zoen elke dag een half uur met je partner – DIT is wat het met je lichaam doet!

1. Kies de juiste medicijnen
Het is niet altijd eenvoudig het voor jou meest geschikte geneesmiddel tegen hooikoorts te vinden. Je kunt zelf verschillende middelen uitproberen, maar let goed op de bijwerkingen. Als je veel last hebt van hooikoorts, kun je het beste met je huisarts overleggen welk middel het meest geschikt is. De arts kan bovendien allergietests laten uitvoeren.

2. Begin op tijd met slikken
Volgens de Wageningse bioloog Arnold van Vliet beginnen veel mensen te laat met het slikken van medicijnen. Je kunt het beste vroeg beginnen: enkele weken voordat de pollen vrijkomen.

3. Mijd pollen zo veel mogelijk
In steden is de concentratie pollen in de lucht drie tot vijf keer lager dan op het platteland. In een stad zou je dus minder last moeten hebben van hooikoorts. Behalve bij drukke wegen, daar zorgt het verkeer voor luchtwervelingen die pollen doen opwaaien.

4. Zoen veel
Een tijdje zoenen met je geliefde is volgens Japanse onderzoekers een goede manier om klachten van hooikoorts te verminderen. De onderzoekers ontdekten dat bij hooikoortspatiënten de productie van de stof histamine in het lichaam aanzienlijk afneemt na een half uurtje zoenen. Histamine veroorzaakt niezen, een loopneus en tranende ogen.

5. Kies het juiste moment om te gaan sporten
De concentratie stuifmeel in de lucht is vlak na een regenbui het laagst. Dat is voor hooikoortspatiënten het beste moment om te gaan wandelen of sporten. Ook ’s ochtends vroeg is het gehalte aan stuifmeel in de buitenlucht minder hoog dan later op de dag.

6. Boek een strandvakantie
In Gelderland, Brabant en Overijssel komen de meeste pollen voor. Aan de kust is de concentratie stuifmeel het laagst. Dat is dan ook de beste plek voor een vakantie als je veel last hebt van hooikoorts. Zoek je een land waar je in de zomer helemaal geen last wil hebben van je hooikoorts, dan is IJsland een goede optie.

7. Houd je huis pollenvrij

Stuifmeel dwarrelt in huis op de grond, als er geen tocht is. Stofzuig regelmatig met een stofzuiger met goede filters om de concentratie stuifmeel laag te houden. Horren voor open ramen en deuren houden pollen enigszins tegen. Er zijn ook speciale horren die meer stuifmeel tegenhouden. Lucht het huis ’s ochtends, dan is buiten de concentratie pollen het laagst. Stuifmeel gaat trouwens vooral in je haren en kleren zitten. Dus je kunt je beter omkleden in de badkamer dan in de slaapkamer. En was regelmatig je haren.

8. Smeer vaseline rond de neus
Sommige mensen zeggen er baat bij te hebben als ze een beetje vaseline smeren rond hun neusgaten. Een deel van het stuifmeel blijft namelijk plakken op de vaseline.

9. Niet wrijven, gebruik een washandje
Je kunt beter niet wrijven in jeukende ogen, omdat je het stuifmeel op je ogen en aan je handen dan alleen maar verder verspreidt. Gebruik een nat washandje om je ogen schoon te houden. Er zijn ook oogdruppels in de handel die brandende ogen kalmeren.

10. Houd je huisdieren schoon
Honden en katten zijn vanwege hun vacht lopende verzamelaars van stuifmeel. Je moet de dieren daarom regelmatig wassen.


Like onze pagina op Facebook!Heb ik al gedaan