Na het oplopen van waterpokken krijgt deze baby een beroerte – een belangrijke waarschuwing voor ouders

Ik herinner me echt dat toen ik waterpokken kreeg, het zo pijnlijk was en me zo ziek deed voelen, ik kan me nog steeds de pijn herinneren tot op de dag van vandaag, ook al was het meer dan 30 jaar geleden.

Ik herinner me ook dat iedereen om me heen het rond dezelfde tijd kreeg. In die tijd wilden ouders dat hun kinderen waterpokken kregen en probeerden er zelfs voor te zorgen dat ze het kregen.

Maar ik denk dat we toen niet wisten hoe gevaarlijk deze ziekte kan zijn.

Sommige gezinnen zorgden dat hun kinderen zich in de buurt van andere geïnfecteerde kinderen bevinden bij wat bekend stond als ‘waterpokkenfeesten’, omdat ze wisten dat dit waarschijnlijk later in het leven zou leiden tot immunisatie tegen de ziekte – wat volgens sommige gezondheidswerkers gevaarlijker is dan het contracteren als een kind.

“Je wilde absoluut immuun zijn voor waterpokken voordat je een volwassene werd, omdat het dan veel erger is, dus feestjes waren een goed idee voordat het vaccin werd geïntroduceerd”, zegt Rodney E. Willoughby, MD, specialist in pediatrische infectieziekten in het kinderziekenhuis van Wisconsin in het tijdschrift Parents.

Afgezien van de vreselijke blaarachtige uitslag, jeuk, vermoeidheid en koorts, kan de ziekte echter ernstigere aandoeningen veroorzaken. Ernstige complicaties van waterpokken kunnen pneumonie, encefalitis (zwelling van de hersenen), toxisch shocksyndroom, bot- en gewrichtsinfecties en bacteriële huidinfecties zijn.

Een baby van 11 maanden, bijvoorbeeld, kreeg een beroerte in de VS na besmet te zijn geweest met het virus. Bekijk waarom dit gebeurde op de volgende pagina…