Wetenschap

Hartspecialist: “Roomboter beter dan transvette margarine”. Dit is waarom!

Roomboter, kaas en rood vlees zijn minder slecht voor het hart dan wordt aangenomen. Dat stelt een cardioloog in een vooraanstaand medisch tijdschrift. Tijd om de mythe te doorbreken. Aseem Malhotra van het Croydon University Hospital in Londen zegt ook dat statines te vaak worden voorgeschreven en dat de voordelen van deze medicijnen niet opwegen tegen de bijwerkingen.

Transvetten worden gevonden in bakproducten, fastfood en margarine en vormen een probleem, schrijft Malhotra in het British Medical Journal. Jarenlang kregen mensen het advies om zo weinig mogelijk verzadigde vetten te eten, terwijl het risico op hart- en vaatziekten daardoor juist toeneemt. Uit recente studies is gebleken dat er geen verband is tussen de consumptie van verzadigde vetten en hart- en vaatziekten. “Verzadigde vetten hebben juist een beschermende werking,” aldus Malhotra.

Zuivelproducten bevatten vitamine D, calcium en fosfor. Een tekort aan vitamine D is gelinkt aan een hoger risico op hartziektes. Calcium en fosfor verlagen mogelijk de bloeddruk. Bewerkt vlees is gelinkt aan een grotere kans op hartziektes en diabetes, maar dat geldt niet voor rood vlees.

Malhotra zegt dat mensen ten onrechte denken dat vetarme producten beter voor hun gezondheid zijn of ervoor zorgen dat ze afvallen. Dat terwijl de meeste producten met weinig vet juist vol suiker zitten. Een halve liter melk met een smaakje bevat bijvoorbeeld zo’n 15 theelepels suiker.

Lees op de volgende pagina verder.